miércoles, 13 de mayo de 2009

COACHING … o desenvolupant el lideratge personal 12.05.2009


El Coaching és el procés creatiu de reflexió que té lloc entre un entrenador (coach) i el seu clienta amb l’objectiu d’aprofitar al màxim el seu potencial personal i professional.

Un procés és un seguit de fenòmens pels quals va passant un ésser, o dels quals és causa una acció, i que integren la contínua i progressiva transformació d'aquest

El Coaching pressuposa al client com a persona creativa, plena de recursos o complerta segons la International Coach Foundation.

Per definició, les responsabilitats del coach son:
Descobrir, clarificar i alinear els objectius dispersos que pugui tenir el client.
Encoratjar al client vers l’auto coneixement.
Fer aflorar solucions i estratègies per al client

El coach ha de proveir una associació permanent dissenyada per ajudar al client a assolir resultats exitosos a la seva vida personal i professional. El coach esta entrenat per escoltar, observar, i personalitzar el seu enfocament a les necessitats del client. El coach ajuda a la gent a millorar les seves competències i a augmentar la seva qualitat de vida.

Diuen que el Coaching no és una teràpia, perquè no pretén curar de res, pretén donar suport, pretén fer créixer a la persona i ajudar-la a desenvolupar-se millor. Personalment penso que depèn de en quins termes entenguem què és una teràpia, depèn també de quina definició donem a les coses i a les persones, qui necessita ajuda? Qui no en necessita? La diferència entre un psiquiatre, un psicòleg, un confessor o un amic conseller pot ser molt gran però també pot ser molt petita. La realitat sovint flueix vers direccions neutrals, fa que una situació alterada per mateixos inputs no provoquin els mateixos outputs. Pretenc justificar que una mateixa persona potser per les seves circumstàncies podria optar per buscar un coach professional o bé per un expert del món de la medicina, i inclús podria donar-se el cas que arribessin a les mateixes conclusions o obtinguessin els mateixos èxits finals.

El coaching també es distancia de la consultoria ja que assumeix que la persona és capaç de generar les seves pròpies solucions, amb el suport del coach. Raons per buscar un coach: Falta de coneixements o competències, poca autoconfiança. Desig d’accelerar algun resultat, manca de claredat d’alguna situació, falta d’equilibri personal-professional o voluntat de identificar les pròpies fortaleses.

El Coaching ens ensenya a fer-nos preguntes, a buscar respostes dins nostre.

Ens ensenya a organitzar-nos, per això ens proposa un disseny de l’Aliança, que no és més que establir unes pautes de funcionament dins de cada grup de persones en el que ens trobem. Segons el grup podrem consensuar uns pactes previs, les normes d’actuació, que normalment seran tals com la Sinceritat, La Puntualitat, El Respecte o La Participació Activa dins el grup...

Ens ensenya a analitzar què hi ha que no es veu en una relació humana: Hi ha esperança, hi ha expectatives, hi ha alegria o por, hi ha ressentiment, hi ha desig ??? Si identifiquem aquestes coses, per sol fet de ser-ne conscients ja transformem la situació i a més som capaços de dirigir-la o alinear-la cap on nosaltres pensem.

Ens ensenya que la gent en general van carregats amb prejudicis o apriorismes, la gent porta una motxilla a l’esquena plena de coses que li pesen, que hauria de descarregar-les però ignora que les porta a sobre o ignora com fer-ho.

Finalment com a exercici cadascú ha de fer una llista amb 30 punts forts de la seva persona!