martes, 21 de abril de 2009

LES DROGUES Conferència Matadepera 20.04.2009

Les drogues són addictives i provoquen una malaltia cronica, és a dir, que no es cura.

N’hi ha molts tipus: Estimulants amb marques atractives, pastilles de colors que semblen inofensives, Depressores com l’heroïna o l’alcohol, Psicodeliques com el hachis o LSD.
Els Motius són molt variats: Per Divertirse, curiositat, afinitat al grup, etcEstudis recents confirmen que el Consum comença als 13 o 14 anys, cada vegada més aviat. Que un 60% de joves han begut alcohol els últims trenta dies, i que un 20% han consumit marihuana els últims 30 dies. El problema és que el risc percebut es baix en general i per això repeteixen.
La disponibilitat percebuda, la facilitat d’adquirir-ne també es massa alta. L’Heroïna fumada o esnifada es barata, una pastilla val 5€, menys que un cobata, de manera que a través dels Diners no podem detectar si una persona està addicte.La Vulnerabilitat difereix segons els col.lectius, però cap està lliure de risc, cal evitar els factors de risc i potenciar els factors de protecció.
Hi ha una serie de factors com la Genètica, autoestima, inconformisme, Ambient familiar, escolar, o de grup que son determinents.
L addicte te el cortex frontal atrofiat, no li funciona una part del Cervell, per això no és capaç de curar-se. L alliberació de dopamina es entre 2 i 10 vegades més gran en les drogues que quan el cos la produeix per si mateix, alesmores el cos deixa de produir la dopamina i el cercle vicios ja es total.
Els Moments clau son quan un nen cambia d’etapa escolar, de primaria a eso, etc…Els Simptomes son variats: fatiga, canvis en el rendiment, son, falta d’interes, etc…Informacio molt important està a l’habitació del nen, que hi ha, fotos, roba, etc…
La prevenció és l’unic camí: Alimentació sana, comunicació, conèixer bé el fill, reforcarli la confianca, llegir les etiquetes dels productes, comunicar-li que hi ha coses que fan mal i malbé el cos. Als 10 anys cal explicar què són les drogues i el mal que fan, cal explicar que el seu cervell esta formant-se, explicar que la gent debil s’enganxa a la drogues, explicar que al principi és divertit però que després no i que deixen sequel.les, explicar que el tabac fa pudor i arruga la pell. Als 14 anys se’ls pot dir totes les consequències reals que té el consum, als 15 anys cal advertir del perill de mort i del consum no addictiu. www.Pnsd.Msc.eswww.Centromarenostrum